P1529_1-8

Aigua i energia, Emprenedoria i innovació

Elican, el primer aerogenerador marí de l’Estat

L’aerogenerador permetrà proveir electricitat a més de 3.000 llars

L’empresa d’enginyeria Esteyco va presentar al Col·legi d’Enginyers de Camins el projecte Elican, una torre eòlica offshore pionera al món. La tecnologia emprada consisteix en un concepte totalment revolucionari de torre eòlica offshore, ja que està íntegrament construïda amb formigó, amb una fonamentació per gravetat. La torre, una vegada desplegada, aconsegueix una altura propera als 115 metres, similar a quaranta o cinquanta pisos d’altura.

El projecte és el primer aerogenerador eòlic marí d’aquestes característiques instal·lat a Espanya, el primer al sud d’Europa de fonamentació fixa i el primer a escala mundial que s’instal·la sense la necessitat d’utilitzar grans vaixells o grues marines, fet que en redueix significativament el cost d’instal·lació.

Carlos García, director general d’Esteyco, va explicar que després d’analitzar el mercat, el plantejament inicial del projecte era “abaixar els costos, anar a aigües més profundes i construir turbines més grosses. Per això vam pensar en una torre de formigó telescòpica per ser muntada a port. No hem inventat res, tot eren conceptes ja existents”.

Carlos García va apuntar que el gran repte era “poder demostrar el prototip al mar, on la majoria de les idees s’esvaeixen”. Tot i l’envergadura del projecte, va destacar també la rapidesa amb la qual s’ha dut a terme. La instal·lació del prototip offshore va finalitzar el passat mes de juny a l’àrea d’assajos de la Plataforma Oceànica de les Canàries (PLOCAN).

Segons Carlos García l’objectiu a patir d’ara per a Esteyco és seguir creixent: “L’objectiu és que hi hagi més d’un prototip. Considerem que aquesta és una tecnologia que cada vegada serà més competitiva”.

El projecte constitueix una fita tecnològica a escala mundial, i s’espera per tant que contribueixi a desenvolupar l’energia eòlica offshore, fet que n’abaratiria els costos i reduiria els riscos associats a la instal·lació dels aerogeneradors.

L’aerogenerador serà també el primer sobre el fons marí operatiu a Espanya i té una potència de 5 MW. Això, unit a l’extraordinari recurs eòlic de les illes Canàries, permetrà proveir de subministrament elèctric més de tres mil llars.

El projecte Elican ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea. Disposa d’un pressupost que supera els 20,6 milions d’euros, més de 13 milions dels quals els ha aportat la UE.

Escriu un comentari

5 + 6 =