The background of a magnificent city

Emprenedoria i innovació

El blockchain i les ciutats intel·ligents

Les ciutats intel·ligents suposen un canvi de concepte i de gestió dels serveis en el seu funcionament des de totes les seves perspectives. La tecnologia blockchain suposa un gran aliat per a les ciutats del futur, ja que pot incidir en camps com el de la mobilitat sostenible, el medi ambient, en la gestió de l’aigua o la gestió energètica dels edificis. El mateix succeeix amb la informació de l’espai públic i la informació urbana, que podria fer-se més oberta, distribuïda i descentralitzada. Un gran ventall de possibilitats d’actuació que moltes ciutats estan començant a aplicar.

Dubai és una de les ciutats que estan treballant en projectes amb la tecnologia de cadena de blocs. La ciutat dels Emirats Àrabs s’ha proposat ser la primera a integrar aquesta tecnologia en tots els serveis que ofereixi pel 2020. El govern recolza el Smart City Program, que consisteix en l’aplicació, de forma gradual, de més de 545 projectes que canviaran la forma d’interactuar amb la ciutat per part dels residents i visitants. Actualment un dels programes pilot s’està desenvolupant per rastrejar, enviar i entregar les mercaderies importades i exportades amb tecnologia blockchain. Es preveu que l’estructura urbana s’estalviï aproximadament 1,5 mil milions de dòlars i 25 milions d’hores de mà d’obra per l’augment de l’eficàcia en el processament dels documents. Però el blockchain també s’aplicarà en la logística i l’emmagatzematge per ajudar a crear un sistema complet de camions intel·ligents pel transport de productes o materials.

És interessant conèixer que el blockchain va ser utilitzat a Estònia abans de convertir-se en tendència. En concret, el govern d’Estònia ha introduït aquesta tecnologia per proporcionar als seus ciutadans l’accés a controlar les seves dades personals.

Però hi ha altres països decidits a apostar per aquesta tecnologia com és el cas de la Xina. Les autoritats planegen crear 1.000 ciutats intel·ligents. Se suposa que la primera ciutat del futur sigui Yinchuan, on ja no existeixin els mètodes de pagament tradicionals.

Pels Estats Units la tecnologia blockchain no és només una eina per operar amb les criptomònades o administrar les bases de dades. Un exemple és el cas de la micro xarxa que ja opera al barri de Brooklyn a Nova York. El projecte anomenat Microgrid, consisteix en què un veí pot vendre a un altre l’energia generada per les seves plaques fotovoltaiques i que no utilitzarà. És a dir, petits generadors i auto consumidors que operen amb els seus excedents.
L’estat de Delaware va ser el primer a anunciar l’any 2016 la Iniciativa Blockchain. Un ampli programa dissenyat per estimular el desenvolupament i l’ús d’aquesta tecnologia i contractes intel·ligents tant en els sectors públics com privats de l’estat. La iniciativa havia de ser un pas endavant en la prevenció de futurs problemes relacionats amb la tributació i manipulació de registres. El nou governador però no segueix els mateixos passos que el seu predecessor i de moment ha tret el peu de l’accelerador en la implantació d’aquesta tecnologia.

Altres països també estan interessats en aquesta tecnologia però només amb projectes que estan en la fase de planificació, com és el cas d’Alemanya. La companyia energètica alemanya RWE, està treballant en la creació d’una xarxa basada en estacions de càrrega per a cotxes elèctrics. Els conductors podran controlar el procés de càrrega i el registre blockchain serà el responsable de calcular l’energia gastada, fer els pagaments i la identificació dels usuaris.

El llançament de totes aquestes noves tecnologies porten el seu temps, poden passar anys abans que el blockchain interactuï amb la gran quantitat de dades de les ciutats o la intel·ligència artificial però el camí ja ha començat i a poc a poc podrem anar percebent petits canvis a les nostres ciutats.

 

FONT: cointelegraph i esmartcity

Escriu un comentari

9 + 9 =