Les Nacions Unides pronostica que el nombre de persones que viuran a les ciutats es podria doblar l’any 2050. Ciutats com París, la Xina o Sao Paulo afronten les pròximes dècades conscients que hauran d’atendre aquest creixement de població i ja estan invertint recursos públics en construir infraestructures del transport, escoles, parcs públics, allotjaments, etc.
Construccions sostenibles
Un dels projectes més ambiciosos el trobem a Shanghai, la Xina concretament a Todtown. Aquesta és una petita ciutat dins d’una ciutat connectada per diverses xarxes ferroviàries i per carretera. Consta d’uns mil apartaments i un centre comercial d’uns 121.000 m² amb oficines i un centre cultural. Segons InHabitat, aquesta gran construcció tindrà vegetació amb sostres verds i parcs repartits per tota la ciutat. La construcció va començar l’any 2015 i té previst finalitzar l’any 2020.
La nova capital de El Cairo també serà objecte d’una gran remodelació gràcies a la inversió de 20.000 milions de dòlars de capital xinès. El nou El Cairo tindrà 1.250 mesquites i esglésies, un centre de conferències amb capacitat per 5.000 persones, 2.000 escoles, més de 600 instal·lacions mèdiques així com la construcció del parc més gran del món. La finalització de les obres estan previstes pel 2022.
A Europa països com França o Regne Unit també preparen les seves renovacions urbanístiques. A París, el grup danès Bjarke Ingels Group, han començat la construcció d’un projecte de 800.000 m² anomenat Europa City situada al nord de la ciutat. Aquesta construcció contempla nous habitatges, botigues, restaurants i un nou sistema de trànsit. La intenció és connectar l’àrea rural del Triangle de Gonesse amb la zona de París més urbana per contribuir a reduir la congestió al centre de la ciutat.
Londres està immersa en la renovació de la central elèctrica Battersea Power Station. Aquesta estació és enmig de la gran transformació del barri de Nine Elms a Londres. El projecte inclourà nous habitatges, apartaments, hotels, etc. L’última fase del projecte finalitzarà l’any 2025 moment que Apple traslladarà la seva seu a aquesta antiga central elèctrica ocupant el 40% de l’espai disponible. Segons Dave Doshig, director de desenvolupament de Battersea Power Station, aquest és el projecte més gran a Londres dels últims 30 anys.
No menys ambiciós és el nou pla de remodelació de la ciutat de Sao Paulo al Brasil. L’any 2014 la ciutat va donar a conèixer el seu pla amb el qual canviarà la ciutat durant les dècades vinents. El projecte inclou nous habitatges, carrils bici i zones habilitades pels autobusos ecològics. Una remodelació molt urgent per a una ciutat on prop d’1,2 milions de residents viuen en faveles i edificis abandonats. Aquest pla té previst construir 717.000 noves residències.
Font: World Economic Forum