Offshore-Wind-Turbines

Aigua i energia

L’eòlica offshore pren el vol

Escòcia engega el primer parc eòlic flotant del món, Hywind Scotland. Aquest és el primer parc eòlic marítim del món capaç de surar, construït per l’empresa pública noruega Petroli Statoil en col·laboració amb la signatura d’energies renovables d’Emirats Àrabs Masdar.  El parc fa pocs dies que opera en aigües del Mar del Nord, a Buchan Deep, a 25 quilòmetres de Peterhead.

Les grans estructures eòliques flotants faciliten la captura d’energia en entorns profunds de fins a 800 metres. Les cinc turbines instal·lades en el primer projecte mesuren 253 metres d’altura, dels quals 78 queden sota la superfície. El projecte ha superat els 230 milions d’euros i cobreix un àrea de 15 quilòmetre quadrats, compta amb una capacitat de 300 MW el que suposa que subministrarà energia per a 20.000 habitatges. L’objectiu dels operadors de la instal·lació, que preveuen arribar en futurs projectes als 500 o 1000 MW, és fer competitiva en costos l’energia eòlica.
Un dels reptes de la construcció ha estar ajuntar els aerogeneradors, de 12.000 tones de pes cadascun. Per a l’assemblatge de les cinc turbines eòliques, realitzat a Noruega aquest estiu, va ser necessari recórrer a una de les grues marines més grans del món, el Saipem 7000, encarregada de remolcar-les fins a la seva destinació final en la costa de Peterhead. Per fondejar les torres, es van utilitzar una quinzena d’ancores de succió (tres per a cada turbina), de 16 metres de llarg i amb un pes de 300 tones, connectades als aerogeneradors amb cadenes d’amarri de 2.400 metres de llarg i d’1.200 tones de pes.

 

Les autoritats escoceses van celebrar l’engegada del nou parc eòlic flotant, que els permetrà “posar-se al capdavant en la carrera mundial per desenvolupar la propera generació de tecnologies eòliques marines”, com expressava el dia de la inauguració la ministra escocesa Nicola Sturgeon. Però no tot són elogis per Hywind Scotland ja que ha trobat l’oposició del col·lectiu ambiental BirdCharity RSPB Scotland, contra la implantació de parcs eòlics a escala comercial en les aigües orientals d’Escòcia que amenacen, segons denúncia aquesta organització, àrees de protecció especial per a la vida de diverses espècies d’aus marines. Tot i algunes veus discordants, la realitat és que el vent va a favor de les energies renovables que van agafant més protagonisme en la configuració d’un món més sostenible.

 

 

Font: El País, BBC NEWS

Escriu un comentari

3 + 5 =