Laura Miquel

Entrevistes

“Xile és un país amb projectes il·lusionants”

Laura Miquel. Cap de Qualitat i Medi Ambient a Ferrovial, Xile. 

Forma part del projecte de millora de la infraestructura ferroviària del tram Santiago – Rancagua del sud de la regió metropolitana de Santiago de Xile

Laura Miquel és un dels molts exemples de professionals qualificats que van marxar a l’estranger durant el període més dur de la crisi. Les poques oportunitats laborals i les ganes d’aprendre altres vessants del món de la construcció i l’enginyeria, van ser les raons per les quals va decidir marxar amb el seu marit també a l’atur, després que l’empresa on treballava fes fallida. Van arribar a Xile com a turistes però un cop van aconseguir una feina ja van poder iniciar els tràmits per obtenir el visat, que avui dia ja s’ha convertit en una permís de residència. En la majoria dels casos per ser contractat a Xile la convalidació de la titulació no suposa un requisit: “Només és obligatori si treballes per a l’Administració o, com és el meu cas, si el client del projecte és un ens estatal. En aquest cas pots optar per convalidar el títol per Enginyer Civil o per Constructor Civil, que és una titulació de durada inferior però que et reconeix tots els anys d’experiència”.

La demanda de professionals del sector de la construcció ha baixat a Xile però, tot i això, la Laura explica que segueix sent un país amb projectes il·lusionants: “Encara es poden trobar oportunitats. Aquells que vulguin i estiguin disposats a viure lluny de Santiago, poden optar per participar en projectes de gran abast i tipologies molt atractives”, afirma. Nous aprenentatges La Laura és la cap de Qualitat i Medi Ambient del projecte que executa l’empresa Ferrovial Agroman Chile. La millora de la infraestructura ferroviària del tram Santiago – Rancagua, un projecte de gran impacte pel que fa al transport i la mobilitat a les comunes del sud de la regió metropolitana de Santiago de Xile: “El meu departament s’ocupa, entre altres tasques, de vetllar a peu d’obra pel compliment dels requisits normatius i contractuals de tots el processos i unitats de producció, així com de coordinar totes les tasques quant a assajos i inspeccions. També tenim l’obligació d’assegurar la implementació del sistema de qualitat i medi ambient de l’organització en la nostra obra.” Per poder fer-se càrrec del departament va rebre formació específica en aquesta àrea.

Xile ha ofert a la Laura la possibilitat de participar en projectes molt interessants, fet que ajuda al seu creixement professional. “He desenvolupant diferents tasques que m’han ajudat a formar-me amb més profunditat en el món de l’obra civil.” L’adaptació ha estat bona, amb feina des de l’inici: “Xile és un dels països més segurs de Sud-amèrica i la vida que podia fer a Barcelona és molt similar a la que he pogut tenir aquí.” El balanç és molt positiu: “Començar de zero en un nou país t’apropa a realitats molt diferents de les que havies viscut fins aleshores.” Pensa en tornar a Barcelona, però creu que la seva etapa a Xile encara no ha acabat.

Escriu un comentari

5 + 7 =