photo2

Entrevistes

“Els enginyers de camins catalans estem ben preparats per treballar a l’estranger”

Jordi Suriol Enginyer de camins.

Coordinador de Transports Internacionals a KOG Japan K.K.

Fa cinc anys que viu al Japó. La seva passió pel país nipó va fer que, després d’un any estudiant a Austràlia, decidís llançar-se a l’aventura.

Actualment treballa en una empresa de logística internacional, una agència de transport especialitzada en el transport de maquinària i equipaments per a projectes de construcció de plantes de tot tipus: energia elèctrica, químiques, petroli, etc. L’adaptació al Japó no ha estat fàcil. “Ells tenen el seu propi sistema educatiu i de títols, és difícil que et contractin si has estudiat fora del país. Crec, però, que els enginyers de camins catalans hem rebut una formació molt sòlida i estem ben preparats per afrontar els reptes professionals amb què un es pot trobar treballant a l’exterior”. Passat un temps ja hi està totalment adaptat: “Un cop comences a treballar i a la feina veuen com penses i afrontes els problemes dia a dia, és quan comencen a valorar-te.

Poder treballar en un altre país i aprendre una nova cultura és un dels aspectes més positius de la seva experiència: “Conèixer i treballar amb persones d’altres països és molt gratifi cant i et fa veure les coses d’una altra manera. Estar en un ambient que desconeixes t’obliga a espavilar-te i a treure el millor de tu mateix, cosa que et permet aprendre molt i mes ràpid, tant des de l’àmbit personal com el professional”. Una de les dificultats més evidents de viure al Japó és l’idioma, i tot i que Jordi Suriol el va començar a aprendre quan estudiava la carrera, admet que va ser per a ell un gran repte el fet d’aprendre l’idioma per adaptar-se i poder trobar feina. “És una barrera important, perquè només amb l’anglès, normalment no és sufi cient per trobar una feina i, per tant, saber japonès és gairebé imprescindible”.

GUANYAR EXPERIÈNCIA

Jordi Suriol està vivint la seva primera experiència professional lluny de casa seva, però en un futur preveu tornar a Catalunya. “Al Japó s’hi viu molt bé, tot i que en algun moment de la meva carrera professional sí que m’agradaria tornar”. Des de la seva experiència, el Japó és un país complicat a l’hora d’anar a treballar, però assegura que amb il·lusió res és impossible. “Qui tingui molt interès a treballar aquí li recomanaria que primer vingués a estudiar en alguna universitat japonesa algun títol o un programa de màster per completar els seus estudis. Això és el que li obriria moltes més portes i li donaria més facilitats a l’hora de buscar feina”.  Recomana l’experiència de marxar al Japó als enginyers de camins que estiguin oberts a altres camps: “Sí que hi ha oportunitats, potser no per exercir com a enginyer de camins en el sentit més estricte de la paraula, però és cert que veig que al Japó hi ha oportunitats en altres camps on els enginyers de camins també podem ser competitius i aportar moltes coses positives”.

Escriu un comentari

3 + 2 =