Aigua i energia

Com va ser la construcció de la Presa de Susqueda?

La presa de Susqueda va ser encarregada l’any 1963 sota dictadura franquista a l’enginyer de camins zamorà Arturo Rebollo. És la primera presa de volta de doble curvatura a Espanya. Amb només 28 anys, Rebollo va importar models francesos i italians per construir-la. La presa tanca un embassament que pertany a la conca del Riu Ter, un sistema on també hi conviuen les preses de Sau i el Pasteral.

Presa de Susqueda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En el seu procés de construcció —que es pot veure al vídeo— es va tenir en compte la funcionalitat de la presa i es va donar un paper destacat als sistemes de control i a l’impacte estètic. La seva construcció es va allargar quatre anys fins a la seva posada en funcionament al 1968.

Presa de Susqueda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La presa presenta avui dia conjunts estructurals de gran bellesa enmig d’un paisatge espectacular. En destaquen la famosa sala de les columnes, a l’interior de la presa, o la gran capacitat de l’embassament amb un total de 223 hm3, que són el testimoni de criteris constructius pioners a Espanya. L’aigua turbinada arriba a generar 86,3 MW d’energia elètrica, que suposa l’abastament d’aigua a Girona i Barcelona.

Principals característiques de la presa

Alçada: 135m
Llargada en corona: 360 m
Espessor màxima de la volta en clau: 21 ’50 m
Espessor mínima de la volta en clau: 5 m
Volum d’excavació: 700.000 m3
Volum de formigó: 650.000 m3
Capacitat de desguàs: 3.000 m3

2s Comentaris

  1. Carlos Alonso Amigo

    Los ingenieros zamoranos ( y especialmente los de Argujillo ) estamos enormemente orgullosos de la carrera profesional de Arturo Rebollo y sus aportaciones …..Gracias Arturo

  2. Blanca

    Un gran profesional

Escriu un comentari

4 + 9 =