Pont sobre el canal d'Amsterdam

Emprenedoria i innovació, Gestió d'infraestructures

Ponts d’acer amb impressió 3D

La tecnologia 3D ofereix cada vegada més possibilitats en camps com el de la medicina o l’enginyeria. Tot i trobar-se en una fase molt inicial, els avenços, que comencen a produir-se ràpidament, són impressionants: pròtesis, teixits i òrgans amb bioimpressió, medicaments o cases, per exemple.

Ara, Amsterdam esdevindrà camp de proves d’un dels projectes més innovadors que han transcendit recentment: la construcció d’un pont d’acer amb tecnologia 3D. L’empresa d’enginyeria civil MX3D, especialitzada en la fabricació de robots de 6 eixos que poden imprimir en 3D metall i resina a l’aire, serà l’encarregada de dur a terme aquest experiment.

Els robots d’aquest petit estudi holandès poden construir qualsevol forma amb acer i sense limitacions quant a dimensions, ja que, a diferència d’altres impressores 3D tradicionals el procés d’impressió té lloc “fora de la caixa” de l’aparell, permetent una llibertat total de moviment per soldar les peces a l’aire.

La tecnologia que proposa MX3D permetrà que objectes funcionals i a gran escala, com són les infraestructures, es puguin imprimir in situ en el lloc exacte on s’hagin d’ubicar; això suposaria un gran canvi en la indústria de la construcció, sobretot pel que fa a la reducció de riscs i accidents laborals en projectes perillosos o a gran alçada, i a més obriria un nou món de possibilitats en el camp del disseny industrial.

La construcció del pont, que compta amb la col·laboració de l’empresa de construcció Heijmans i els responsables del software Autodesk, començarà aquest setembre i es preveu que acabi l’any 2017. El nom i la ubicació encara no han estat desvetllats.

Escriu un comentari

2 + 3 =