Barcelona Engineering Experience

Emprenedoria i innovació

Una altra Barcelona

Enginyers de Camins encapçalen Barcelona Engineering Experience, un projecte de rutes guiades per descobrir els secrets tècnics més ben guardats de la ciutat. 

“Sabíeu que a la Barcelona romana ja tenien aigua corrent a pressió?” Qui ens ho pregunta és Carmen Herreras, enginyera de Camins i alma mater de Barcelona Engineering Experience, una plataforma que ofereix rutes guiades conduïdes per enginyers i arquitectes que comparteixen el plaer de divulgar curiositats tècniques de la ciutat de Barcelona.

“L’ample de via a Espanya fou diferent d’Europa, però no per motius polítics o militars, sinó per poder disposar de trens amb més potència i velocitat d’acord amb la tecnologia del segle XIX”, afegeix Lluís Ubalde, també enginyer de Camins i un dels quatre socis de l’empresa. Completen l’equip Rafael Sardà (enginyer industrial) i Carlos Gil (enginyer d’obres públiques).

Proves pilot 
Després de diverses proves pilot durant l’estiu de 2014, les visites van començar a funcionar el passat setembre amb uns preus entre 20 i 60 euros i amb la voluntat de fer-les tan personalitzades com sigui possible. “Volem atreure tots els públics, tant experts com curiosos o persones amb esperit explorador que vulguin descobrir les obres d’enginyeria que els envolten”, es pot llegir a la seva web. Per divulgar amb amenitat els coneixements d’enginyeria, recorren a les noves tecnologies de tal manera que les explicacions es puguin completar en la mateixa visita amb plànols, fotografies històriques i altres materials visuals. Per ara hi ha tres rutes programades: La Barcelona del segle XXI, L’evolució de l’enginyeria i La història del ferrocarril, i una quarta en previsió sobre les tècniques constructives utilitzades per Gaudí. A més, no descarten ampliar el catàleg segons el feedback dels clients. “Modelem a mesura que avancem”, explica la Carmen.

Aquestes paraules resumeixen, de fet, la filosofia que han decidit seguir per minimitzar el volum d’inversió inicial requerida: el bootstraping. Canvien alhora que reben les opinions externes. No descarten, per exemple, combinar les tres hores que duren de mitjana les visites amb un àpat tertúlia. O crear una línia de negoci adreçada exclusivament a business travellers que són amb freqüència a Barcelona i busquen noves experiències turístiques.

“Poques persones saben que a Barcelona hi ha alguns edificis viatgers”, revelen els creadors de Barcelona Engineering Experience. A la cantonada entre Aragó i Llúria n’hi ha un: es tracta del convent de Santa Maria de Jonqueres, que s’alçava originàriament als entorns de l’actual plaça d’Urquinaona i que van haver de traslladar pedra a pedra en el moment de l’execució del pla Cerdà. Per conèixer la història de més edifi cis viatgers o saber per què el traçat de l’AVE discorre per sota del carrer Mallorca, ja ens emplacen a fer amb ells una de les seves rutes.

Escriu un comentari

5 + 7 =