Aigua i energia

El complex subterrani de protecció contra inundacions més gran del món

A Japó, un país molt exposat a inundacions sobtades provocades per fortes pluges, tifons o fins i tot per les sobtades pujades del nivell de l’aigua que pot provocar un tsunami, han assolit un impressionant repte: protegir l’àrea metropolitana de Tòquio i Saitama d’aquest risc amb una impressionant infraestructura hidràulica, la més gran del món d’aquestes característiques. Al seu costat els dipòsits pluvials que hem construït els darrers anys a Barcelona empal·lideixen davant la immensa obra desenvolupada pels enginyers japonesos. Ells també ho necessiten més.

gcan2

El projecte, que rep el nom de G- Cans o Canal de Descàrrega Subterrània Exterior de l’Àrea Metropolitana, canalitza les aigües desbordades dels rius dins de Tòquio, a cinc dipòsits a través de túnels. L’aigua és recollida en un gran tanc d’emmagatzematge, i es bombeja cap al riu Edogawa, situat a una altitud inferior als afores de la capital.

Els treballs de construcció van durar 17 anys i es van acabar l’any 2009, suposant una inversió de 1.500 milions d’euros.

L’àrea metropolitana de Tòquio patia freqüents danys per inundacions, especialment a la seva zona Est, la de menor altitud. Amb la posada en marxa del G-Cans es recullen les aigües desbordades dels rius de Tòquio, sent drenats posteriorment al riu Edogawa, protegint la ciutat de danys.

El projecte inclou cinc enormes sitges, un túnel de connexió de 6,4 quilòmetres, un tanc d’emmagatzematge i 78 bombes. Les cinc sitges de contenció de formigó amb una profunditat de 65 metres i un diàmetre de 32 metres, situades dins de determinats límits dels rius, actuen regulant el cabal. Les sitges, quan assoleixen la seva màxima capacitat, envien l’aigua al tanc d’emmagatzematge principal a través d’un túnel de 10,6 m de diàmetre, construït a 50 metres sota la superfície de la ciutat.

2084327773_7b56a7b5f2

D’altra banda el tanc d’emmagatzematge d’aigua, conegut pels enginyers japonesos com a Temple Subterrani, per les seves dimensions, posseeix una altura de 25,4 metres i una longitud de 177 metres, i se sustenta per 59 columnes que disposen d’una altura de 20 metres i un pes de més de 500 tones. Aquest dipòsit està connectat a turbines de 14.000 CV i 78 bombes, amb capacitat per bombar fins a 200 tones d’aigua per segon, i drenar-les cap al riu Edogawa.

gcans3

Aquest complex requereix d’una sala de control per al túnel i el tanc d’emmagatzematge. Aquestes instal·lacions, en les estacions seques, són obertes al públic i constitueixen una atracció turística i ciutadana.

Us recomanem que veieu el vídeo explicatiu, tot i que és en japonès, és tant gràfic que resulta molt fàcil d’entendre.

g-cans-graphic

jclo7

Font: Fierasdelaingenieria.com, Burbuja.info, Cosas Únicas

1 Comentari

  1. samuel evangelista

    impresionante son obras de gran impacto mundial que pocos países tienen el privilegio de presumir y ante todo en estos tiempos de grandes desastres ocasionados por inundaciones la importancia para las grandes ciudades.

Escriu un comentari

5 + 9 =