navigation-1048294_960_720

Mobilitat, Sector

Mobilitat al mòbil. Recorreguts eficients en transport urbà

Les aplicacions per a smartphones (app) sobre mobilitat són cada cop més nombroses i variades. Comencem amb aquest post una sèrie d’entrades centrades en aquestes aplicacions que ens ajuden a moure’ns de manera més eficient i sostenible. Ens centrem ara en el transport urbà amb Moovit, Superhub, TMB virtual i JoinUp Taxi.

Amb un gran èxit de descàrregues (2 milions d’usuaris), Moovit és una app que està present en 15 països i més de 65 ciutats del món, entre les quals estan Barcelona i Madrid. Permet l’usuari planificar la ruta i el trajecte més eficients en transport públic a cada moment gràcies a la informació subministrada no només pels operadors de transport sinó també pels propis usuaris. Els ciutadans poden generar dades tant activament, enviant informes sobre retards, massificacions o incidències, com passivament, a través de la transmissió de la velocitat i la localització de cadascú quan l’app està oberta. Així, Moovit ofereix en temps real informació actualitzada, per exemple sobre horaris, parades properes i averies.

Per la seva banda, Superhub integra totes les dades disponibles sobre qualsevol tipus de transport, tant públic (metro, bus, tren, tramvia) com privat d’ús compartit (taxi, carsharing o carpooling), amb l’objectiu que el ciutadà es mogui de manera més racional i sostenible. L’app proporciona la informació tenint en compte les preferències de l’usuari, recollint les dades disponibles a temps reals dels operadors i també dels usuaris a través de les xarxes socials. Es tracta d’un projecte europeu, en proves a Barcelona, Milà i Helsinki.

TMB virtual és específica per moure’s més fàcilment en transport públic (bus i metro) a Barcelona. Amb aquesta app el ciutadà pot planificar la ruta i saber el temps d’espera i les alteracions del servei. A més, gràcies a l’ús de realitat augmentada, permet localitzar les parades de bus i metro més properes a la localització de l’usuari.

 

Taxi compartit

JoinUp Taxi és l’app basada en el consum col·laboratiu desenvolupada pels enginyers de Camins Elena Peyró i Alberto López. Ofereix la possibilitat de demanar un taxi, per a ús individual o compartit, per anar a destinacions preseleccionades (estacions de tren, aeroports, estadis de futbol, etc.). Una de les diferències amb els serveis tradicionals de radiotaxi és que el taxímetre es posa en marxa quan es recull l’usuari, no abans. Un altre tret distintiu és que l’app informa l’usuari dels diners i el CO2 estalviats a cada viatge compartit. Actualment, funciona a Barcelona, Madrid i Sant Sebastià.

Totes les apps mencionades, excepte Superhub, estan disponibles per a iOS i Android.

1 Comentari

 1. Álvaro

  Bona tarda,

  En primer lloc enhorabona per l’iniciativa del blog i us dessitjo molta sort.

  En segon lloc, m’agradaria saber si algú coneix alguna aplicació d’aquest tipus per terminals BlackBerry.

  Moltes gràcies,

  Álvaro

Escriu un comentari

2 + 7 =