Climent Molins amb el prototip 'WindCrete'

Emprenedoria i innovació

Enginyers de Camins dissenyen i patenten un aerogenerador marí ‘low cost’

Climent Molins i Alexis Campos, enginyers de camins i investigadors del Departament d’Enginyeria Civil i Ambiental de la UPC, han desenvolupat un model d’estructura flotant de formigó per a aerogeneradors marins que redueix a la meitat el cost de l’energia ja que permet estalviar en la construcció i el manteniment.

Una estructura cilíndrica amb un gran flotador i un llast a la base formen el prototip WindCrete, desenvolupat en el marc del projecte europeu Alternative floating offshore substructure for offshore wind farms (AFOSP) pels dos enginyers de camins vinculats a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB).

Les característiques diferencials d’aquest model són dues: d’una banda, l’estructura monolítica i sense juntes que n’augmenta la durabilitat enfront als efectes del mar i del vent, alhora que evita els danys que normalment apareixen a les zones de transició de les estructures; de l’altra, l’ús d’un material més econòmic que l’acer —utilitzat fins ara en els aerogeneradors marins— com és el formigó, que permet reduir un 60% el cost de construcció en comparació amb l’acer, a més de ser més resistent a l’entorn marí. D’aquesta manera, les estructures WindCrete tenen una durabilitat d’uns 50 anys —mentre que la vida d’un aerogenerador d’acer al mar no és de més de 15 anys— i necessiten menys manteniment.

Avantatges de l’eòlica offshore

Aquest prototip està pensat per ser instal·lat  en zones amb una profunditat mínima d’uns 90 metres, el que el fa ideal per crear parcs eòlics marins en zones, com Catalunya, que no disposen de plataforma continental i on el recurs eòlic es concentra principalment al mar (cap de Creus i Golf de Lleó). De fet, tal com ho explica a continuació Climent Molins, l’eòlica offshore té una sèries d’avantatges sobre la terrestre com ara que al mar hi han més hores de vent i aquest és més constant que a terra, el que permet instal·lar molins més grans i captar més recurs eòlic.

Accediu a la descripció del vídeo (obriu l'enllaç en una finestra nova)

Més barat i rendible

Els investigadors han calculat que el nou sistema redueix el cost de l’energia eòlica obtinguda a 12 cèntims d’euro per quilowatt hora (kWh), el que suposa la meitat del preu real que té avui dia el kWh d’aquest tipus d’energia a Canàries (prop de 24 cèntims d’euro). Aquest és el resultat d’utilitzar en el disseny del WindCrete un aerogenerador de 5 megawatts (MW) com a turbina. També han comprovat que aquest podria suportar rotors de fins a 15 MW de potència amb un increment en el cost mínim, per fer-lo molt més econòmic. Així mateix, tenint en compte la llarga vida útil d’aquest prototip, s’ha considerat una possible substitució de la turbina per una altra amb més potència i, per tant, més rendible.

 

Escriu un comentari

8 + 4 =