captura co2

Residus i medi ambient

La captura de CO2 pot generar 250.000 llocs de treball a Espanya fins l’any 2030

La captura, transport i emmagatzematge de CO2 pot crear 250.000 llocs de treball i generar inversions de 23.000 milions d’euros a tot l’Estat entre 2020 i 2030, segons un estudi de la Plataforma Tecnològica Espanyola del CO2. Així ho va explicar el seu president, Javier Alonso.

En la presentació del monogràfic ‘Usos del CO2: un camí cap a la sostenibilitat’, va assenyalar que aquests càlculs no tenen en compte els possibles usos del CO2, que actualment ja són múltiples i segueixen creixent, encara que encara suposen un percentatge “marginal” respecte a les emissions mundials de 25.000 milions de tones a l’any.

L’anàlisi d’inversions i ocupació pren com a referència el 2020 com l’any en què pot començar a desenvolupar-se massivament la captura, transport i emmagatzematge de CO2 a Espanya, i la majoria dels 250.000 llocs de treball augurats corresponen a la construcció d’infraestructures (188.000 de captura, 36.500 de transport i 23.500 d’emmagatzematge).

A més, calcula que uns 38.000 llocs de treball correspondran a universitaris, i s’hi han de sumar 6.000 ocupacions estables per a l’operació i manteniment de les instal·lacions un cop construïdes.

Quant a les inversions, dels 23.000 milions totals, 16.600 seran en l’àmbit de la captura, 3.900 en el transport i 2.400 en l’emmagatzematge, amb un desplegament inicial dels equips de captura al costat dels grans focus d’emissió, com a centrals tèrmiques, cimenteres, acereries, indústries ceràmiques, refineries i cicles combinats.

La responsable de R+D de Carburos Metálicos, directora de Matgas i coordinadora del monogràfic, Lourdes Vega, considera que el CO2 “és un recurs” del qual no s’ha de veure solament la seva vessant negativa com a gas d’efecte hivernacle, i ha posat com a exemple que es beu cada dia amb refrescs, cerveses i aigües carbonatades.

Vega considera que el CO2 té usos substitutius d’altres compostos més nocius per al medi ambient, com el clor i l’acetona, i que s’utilitza per a neteja tèxtil, extingir incendis, refredar components electrònics, extreure petroli en les fases finals dels jaciments, tractar aigües, envasar amanides i carns en atmosferes protectores, extreure la cafeïna del cafè, alimentar el creixement de vegetals, sintetitzar fàrmacs i crear nous materials com el carbonat de calci precipitat, que serveix per blanquejar paper, entre altres usos.

El conseller Andreu Mas-Colell, que va participar en la presentació de l’estudi, va constatar que “és necessària la recerca”, i que el desenvolupament de xarxes i plataformes és essencial per a la connectivitat dels investigadors, independentment d’on estiguin situats. Mas-Colell va posar Matgas com a exemple de col·laboració públic-privada.

Matgas és un centre d’excel·lència en CO2 i sostenibilitat fundat l’any 2001 de l’aliança entre Carburos Metálicos, el Consell de Recerques Científiques i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Font: Europa Press

Escriu un comentari

4 + 2 =