El col·legiat Lluís Moreno Lasalle, dedicat a la gestió patrimonial privada i a l’assessoria financera, dóna les claus per millorar la salut de les nostres finances en aquesta nova sèrie de posts sobre planificació financera.
La majoria dels enginyers de Camins hem gaudit, al menys fins al 2010, d’una excel·lent situació econòmica. Podíem desenvolupar la nostra feina molt a prop de casa, el creixement d’ingressos del treball era constant i teníem una capacitat d’endeutament clarament creixent gràcies a la necessitat dels mercats financers de col·locar préstecs.
Tot plegat ha provocat que, en la majoria dels casos, haguem fet una planificació financera personal de manera intuïtiva, sense parar-nos a pensar què teníem, ni què devíem, ni què gastàvem, excepte en comptades ocasions com a la vigília d’anar al notari a signar una compravenda de la nostra primera hipoteca.
Avui tot ha canviat: tenim companys en atur, col·legues que ni tant sols han començat a treballar i els que treballen han perdut poder adquisitiu constantment aquests darrers tres anys. També tenim deutes i el nostre valor patrimonial immobiliari ha sofert una forta davallada. Malgrat tot hem de seguir endavant!
Hem de pensar que la part més important del nostre patrimoni personal és la nostra capacitat intel·lectual, la qual al llarg de la nostra vida ens generarà recursos que després s’aniran transformant en propietats físiques (immobles, actius financers, etc.). Per això, el que hem de fer és governar-la amb bona salut financera.
El concepte de salut financera, malgrat que al nostre país no és gaire habitual, està molt estès en el món anglosaxó. I davant una economia global incerta com la que vivim, és millor preveure les coses a l’americana o a l’alemanya, tal com expliquen els següents 10 consells per millorar la salut financera.
Per altra banda, com a enginyers de Camins, el que hem fet tota la vida ha estat planificar. Ens ho van ensenyar a l’escola, però sobretot ho hem après en l’exercici de la nostra professió: hem planificat les nostres obres, els grups d’obres, els negocis i, fins i tot, els pressupostos generals de les empreses. Sempre ens hem anticipat a visionar el resultat de les obres, estimant la producció i el cost, i proposant-nos objectius sobre les variables existents.
El concepte de planificació financera personal és molt semblant al de la planificació econòmica de les obres. Només cal canviar les paraules “producció” per “ingressos nets”, ”cost” per “despeses” i “resultat” per “estalvi”. Totes les claus per millorar la vostra salut financera les tindreu en successius posts sobre temes com ara l’estalvi i la inversió, el risc versus el rendiment esperat o la previsió de la jubilació.
Canvi de rumb professional
Tota la meva vida professional l’he dedicada a la construcció en l’empresa privada. La situació econòmica actual ha fet que hagués de prendre la decisió de, o bé marxar del país per seguir al sector de la construcció, o bé quedar-m’hi i reinventar-me. He escollit la segona opció. Després de formar-me com a European Financial Advisor per l’EFPA, ara hem dedico a la Gestió Patrimonial Privada i a l’Assessoria Financera.
Una nova variable a tenir en compte en les nostres vides, la salut financera.
Estic segura que seras un gran professional en aquesta nova etapa, tal com has demostrat ser-ho en l’anterior.
Et felicito per haver triat la segona opció. Aquest pais necessita gent com tu per tirar endavant.
Gràcies pel teu suport Lluïsa!
Benvolgut Lluís,
Un plaer poder-te llegir en aquest nou registre.
Per quan un nou article?
Gràcies, Ferran.
En principi intentaré editar un article cada quinze dies i que sortirà els divendres.
Ja estic acabant el següent!