Flix_a fons

Sector

Flix, cent anys d’abocaments químics al riu Ebre

El número 35 de la revista Camins.cat (octubre-desembre 2013) dedica el reportatge central al procés de descontaminació del riu Ebre, una obra d’enginyeria pionera arreu del món.

L’equip de l’empresa pública Acuamed, encapçalat per l’enginyer de Camins Marc Pujols, té el repte d’esborrar en un termini de 21 mesos la petjada de més d’un segle d’abocaments químics incontrolats causada per l’activitat de l’empresa química Ercros. Aquest és un projecte únic a Europa perquè “mai no s’havien trobat tants contaminants junts i mai en un riu tan important com ho és l’Ebre”, explica Pujols.

Les alarmes van saltar l’any 2002 quan es van trobar milers de peixos morts a l’alçada d’Ascó –poble veí de Flix– i es van detectar traces de mercuri a l’aigua potable distribuïda pel Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) fruit de l’activitat d’Ercros: entre d’altres, la producció de clor i sosa càustica mitjançant un procés electrolític que utilitza mercuri, la fabricació de l’insecticida DDT que va ser prohibit a principis dels 70 i, més recentment, l’elaboració de fosfat bicàlcic amb fosforita com a matèria prima, un mineral amb components radioactius.

Ara, el procés al qual s’enfronta l’equip de Pujols és altament complex. Amb l’estanquitat garantida gràcies al mur metàl·lic que aïlla els residus del riu, des de l’abril de 2013 la draga extreu les terres que després seran classificades, deshidratades, agrupades en pilons de 500 tones i analitzades per triar, en el cas que sigui necessari, el mètode de descontaminació més adequat –desorció, oxidació o estabilització– abans del seu confinament a l’abocador de classe II del Racó de la Pubilla. L’aigua resultant del procés és traslladada a una planta depuradora especialment construïda per poder dur a terme aquest projecte.

Amb tot, el cost total de les operacions és de 165 milions d’euros, dels quals la Unió Europea en finançarà un 70% amb la condició que les feines acabin abans del desembre del 2015. Pujols, confia que podran complir amb els terminis encara que tampoc no descarta demanar una ampliació en cas de necessitar-la.

Descarrega’t el fitxer adjunt per llegir el reportatge compert.

Escriu un comentari

1 + 3 =